Mayor’s Lax Cup

V termíne 20–22. januára sa uskutočnil už siedmy ročník tradičného zimného turnaja „Mayor’s Lax Cup“ v pražskom Jižním Měste a Slováci boli opäť pri tom.
Tento ročník bol však špeciálny. Naši hráči neodohrali súboje pod hlavičkou materských klubov, ale podporili tím „Nationals“ v zloženi:
Černák, Engliš, Havlík, Herbanský, Horváth, Jeck, Kubovič, Mareček, Martinusik, Patzko, Pisár, Polák, Radimák, Rydlo, Šagát, Thomay a Žiak
Pre tých, ktorý doteraz nepočuli o zoskupení Nationals, je to slovenský výber hráčov z Bratislavy, Prievidze, Skalice a Trnavy, ktorí sa pripravujú na Majstrovstvá Európy. Tie sa budú konať vo Fínskom Turku a tento významný míľnik prebiehajúceho lakrosového roka sa uskutoční v dňoch 7.-15. júla 2017.
Mayor’s Lax Cupu sa zúčastnilo celkovo 12 tímov z Česka, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Poľska
a v neposlednom rade Slovenska. Hralo sa 2×12 minút hrubého času a tímy boli rozdelené do dvoch skupín po 6 tímov.

A teraz niečo k vystúpeniu Nationals na pražskom turnaji.
V piatok nás čakali dva zápasy.

  • V prvom zápase nastúpil slovenský výber proti neskoršiemu víťazovi turnaja LCC Radotín (CZ). Silný súper prevzal taktovku od začiatku zápasu a ujal sa rýchleho vedenia 0:1. Následne prišli ďalšie tri góly, a aj keď sme sa snažili vzdorovať, súboj sa viac menej len dohrával, až napokon skončil 2:8 v náš neprospech. Gólovo sa presadili Tomáš Jeck a Simon Thomay.
  • Na druhý zápas sme nastúpili proti nemeckému tímu Bundeswehr Lacrosse, a bolo to ako 

na hojdačke. Náš tím sa ujal vedenia po góle Thomaya, avšak prišli dva góly súpera a polčas skončil 1:2. Do druhého polčasu sme nastúpili s veľkým nasadením a súperovi sme nasúkali tri góly (Patzko, Šagát, Thomay). Súper však znížil a dokonca (minútu pred koncom) zápas dorovnal na 4:4. Každý už očakával remízový výsledok, keď 17 sekúnd pred koncom zaúradovali naše prievidzské esá a po brejkovej situácii 2 na 1 nekompromisne zavesil Šagát po prihrávke Thomaya. Konečný výsledok tesne 5:4, ale čo je dôležité, predvedená hra bola prísľubom do ďalšieho účinkovania na turnaji.


V sobotu sme odohrali tri zápasy.

  • V celkovo treťom zápase nás čakal český protivník LC Pardubice. Vzdorovitý súper sa dobíjal pomerne ťažko. V prvej polovici zápasu padla do bránky iba jedna lopta, keď sme sa ujali vedenia po góle Patzka. V druhej polovici zvýšil vedenie Engliš a verili sme, že už máme zápas vo svojich rukách. Pardubice však znížili a dokonca získali presilovku, v ktorej mohli vyrovnať. Našťastie získal loptu Horváth. Presným pasom našiel Šagáta, ktorý v brejkovej situácii opäť nezaváhal a ukončil zápas v pomere 3:1.
  • V ďalšom súboji sme narazili na švajčiarsky tím Chocolax White. Papierovo slabší tím sa ujal vedenia 1:2. Prvý gól Nationals strielal Patzko, ktorý sa po prihrávke Jecka ocitol sám pred bránou. Prvá polka zápasu skončila 2:2, keď sekundu do konca pri avizovanom vylúčení hostí, premenil utešenú strelu Engliš. V druhej polke sme zapli obrátky na maximum a 3 góly (Engliš, Thomay, Jeck) v súperovej sieti znamenali výhru 5:3. 
  • Posledný zápas sobotného dňa nás čakal proti Poľským orlom. Prvú polovicu zápasu sme sa nedokázali výrazne presadiť, v čom už pravdepodobne zohrávala úlohu únava a tak aj menšie nasadenie. Dva góly poľského celku znamenali, že „do šatní“ sme šli za stavu 1:2. Za Nationals sa dokázal presadiť iba Thomay. Druhú polovicu sme začali oveľa aktívnejšie, keď zavelil 

do útoku gólom Patzko. Nasledoval ho dvakrát Engliš a mohli sme sa radovať z výhry 4:2.
Týmto zápasom bola pre Nationals skupinová fáza uzavretá štyrmi víťazstvami a jednou prehrou, čo znamenalo druhú priečku v skupine.

  • V nedeľu ráno nás o postup do prvej štvorky čakal nevyspytateľný český tím LC Old Dogs Plzeň. Do zápasu sme vstúpili gólom Jecka, avšak to bolo na dlhú dobu všetko. Súper bol oveľa efektívnejší, a aj keď sme v zápase tlačili, nedokázali sme premeniť vytvorené šance. Na rozdiel od súpera, ktorý dokázal vsietiť 5 gólov, my sme udreli už iba raz – gólom Thomaya a zápas skončil prehrou 2:5. 


Po tomto zápase bolo badateľné sklamanie. Zbrane sme však nesklonili a do ďalšieho zápasu sme nastúpili s vervou a odhodlaním zvíťaziť.
 

  • V bojoch o konečné 5. až 8. miesto na turnaji sme sa najskôr stretli so súperom, ktorého sme poznali už zo skupinovej fázy. LC Pardubice síce doplnené o pár dôležitých opôr sme v podstate k ničomu nepustili. Od začiatku sme držali zápas vo vlastných rukách. Útok šliapal naplno, obrana bola skalopevná a brankár Pisár nás opäť podržal, ako už v niekoľkých predošlých zápasoch turnaja. Zabral hlavne Engliš, ktorý si vylepšil štatistiky o 4 góly. 

Po jednom góle sa pridali Thomay, po peknej akcii Radimák, a skóre na 7:2 uzatváral Patzko.
 

  • Čakal nás posledný zápas turnaja proti českému družstvu TJ Malešice. História nasvedčovala, že by malo ísť o vyrovnaný duel, ibaže po úvodnom góle Thomaya sme sa nedokázali presadiť a prehrali sme výrazným rozdielom 1:6.

Na Mayor’s Lax Cup 2017 sme obsadili konečné šieste miesto.
Tento turnaj bol pre nás skvelým odrazovým mostíkom v príprave na Českú box lakrosovú ligu, ktorá začína už v marci, a v ktorej sa opäť predstavíme ako Nationals. Taktiež sme dostali potrebné informácie na čom potrebujeme zapracovať a čo treba zlepšiť.

Nakoniec by sme sa chceli poďakovať Jižnímu Městu za výbornú organizáciu a už teraz sa tešíme
na ďalší ročník tohto výborného turnaja.

Viac informácií o celom turnaji nájdete na http://mayorslaxcup.cz/
Fotky z turnaja nájdete na https://www.flickr.com/…675965095633

Veľká vďaka naším sponzorom #kartonearena #todos #stringking #uncommonfit #underarmourla­crosse